Strategiset paikat raskauden aikana – kiinnitä näihin erityistä huomiota

Raskauden edetessä – ja mahan kasvaessa – pallean liike ja hengittäminen ylipäätään voivat hankaloitua. Niiden toimintaa olisikin hyvä seurata ja pitää yllä, niin omaa raskauden aikaista hyvinvointia kuin synnytystäkin ajatellen ja helpottaakseen. Kosketus on tehokas tapa rauhoittua ja syventää hengitystä. Paina kätesi kevyesti esimerkiksi rintalastallesi tai mahallesi. Sulje silmäsi, hengitä rauhassa omaan tahtiin ja keskity tunnustelemaan kuinka kehosi liikkuu. Vaihtoehtoisesti voit myös tunnustella pulssiasi ranteesta tai kaulasta. Keskittymällä kosketukseen, ei hengitykseen, kehosi rauhoittuu vähitellen ilman turhia ponnisteluja.

Rangan sekä kylkiluiden hyvä liikkuvuus auttaa ja helpottaa tehokasta hengitystä sekä yleistä liikkuvuutta. Raskauden aikaisia selkäkipuja voi myös mahdollisesti ehkäistä tai ainakin helpottaa pitämällä huolta selästään. Käveleminen, erilaiset selän liikkuvuusharjoitteet sekä esimerkiksi jooga ja pilates voivat olla hyödyllisiä selälle.

Lantion alueella tapahtuu raskauden aikana monenlaisia muutoksia, kehon valmistuessa synnytystä varten. Synnytystä sekä siitä palautumista ajatellen, erityisesti häntäluu ja lantionpohjan lihakset ovat tärkeitä. Kehossa tulee olla tarpeeksi voimaa synnytystä varten. Toisaalta se ei saa kuitenkaan olla liian kireä, vaan tarpeeksi joustava, sujuvan synnytyksen takaamiseksi.

Jalat, erityisesti jalkaterät voivat olla tavallista väsyneemmät ja selvästi huollon tarpeessa raskauden aikana. Nesteen määrän kasvaessa kehossa, myös turvotus voi olla yleisempää, etenkin jaloissa. Onkin syytä kiinnittää huomiota niin sukkien kuin kenkienkin sopivaan kokoon ja hyvään joustavuuteen. Varpaiden heiluttelu, nilkkojen pyörittäminen ja pohkeiden pumppailu tehostavat verenkiertoa, piristävät väsyneitä jalkoja ja voivat vähentää turvotusta. Jalkakylpy taas voi olla mainio tapa rentoutua aina välillä. Samalla voit varpaiden kuivauksen yhteydessä tarkistaa kynsien kunnon sekä varmistaa ettei jaloista löydy haavoja.

Edellä mainittuihin kehon alueisiin on siis hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Niiden hyvinvointi edistää samalla hyvin myös muun kehon toimintaa, rentouttaa mieltä sekä helpottaa oloa stressin ja mahdollisten kipujen suhteen. Tarkempia ohjeita erityisesti selän liikkeista ja hengityksestä voit lukea täältä. Ohjausta sekä helpotusta kipuihin, turvotukseen, muihin raskauden oireisiin sekä yleiseen hyvinvointiin voit saada myös osteopaatilta. Tarkempaa tietoa osteopaattisesta hoidosta raskauden aikana löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*