Nyt meni selkä – ja sen kyllä huomaa

egg-756968_640“Rakas päiväkirja, tänään selkäni sanoi sopimuksensa irti. En kuulemma maksa riittävästi palkkaa, työtä on liikaa ja vapaata ei ollenkaan. Lisäksi se ei koe oloaan arvostetuksi. Neuvotteluyrityksistäni ei ollut apua ja olenkin nyt sitten aivan seläton. Huomenna on kai pakko lähteä ostamaan uusi…”

Todellisuus ei taida kuitenkaan toimia näin, vaikka välillä voi käydäkin mielessä uuden selän hankkiminen. Kuinka sitten toimia, kun meni se selkä ja uutta ei saa hankittua? Ensinnäkin, selkäsi ei mennyt yhtään mihinkään, vaikka voi siltä välillä tuntuakin. Olon ollessa surkea ja toiminta- sekä liikkumiskyvyn tason laskiessa saattaa mieltää pelin menetetyksi selän suhteen, mutta kyllä se siellä mukana on. Fyysisesti siis, toiminnallisuus ja kivuttomuus onkin sitten asia erikseen.

Selkä on siis mukana, mutta kuinka vakavaa selkäkipu sitten on? Pitäisikö siitä huolestua tai käydä lääkärillä? Niin ihmiset kuin muutkin eläimet tällä planeetalla voivat kokea monenlaisia asioita ja ikävistä fyysisistä tuntemuksista selkäkivut ovat varsin yleisiä. Lähestulkoon kaikilla ihmisillä on jossain vaiheessa elämäänsä selkäkipuja. Suurimmassa osassa tapauksista kyseessä ei ole mitään henkeä uhkaavaa tai vaarallista. Jos kivun lisäksi sinulle kuitenkin nousee kova kuume, virtsassa ja/tai ulosteessa on verta, virtsaa ei tule lainkaan ja et kykene pidättämään ulostetta, sisäreisien alueella ei ole tuntoa tai jalat pettävät alta etkä pysty kunnolla kontrolloimaan lihaksiasi, niin on parasta soittaa lääkäriin oitis. Lisäksi jos tunnet olosi epävarmaksi asian suhteen ja haluat konsultoida lääkäriä, tee näin. Yöuniansa ei kannata menettää jahkailun vuoksi.

Useimmiten oireet eivät kuitenkaan ole edellämainittujen kaltaisia ja mahdollisessa lääkärintarkastuksessakaan ei löydy mitään vakavaa. Oireet silti vain jatkuvat. Tässä tilanteessa voi tietysti odotella aikaa parempaa tai sitten kokeilla jotain ihan muuta. Sänkyyn ei kannata jäädä makaamaan – elämä on liikettä ja liike elämää. Tässä tapauksessa liikkeellä tarkoitetaan esimerkiksi rauhallista kävelyä, (paljain jaloin ruohikossa tai metsässä olisi ihanteellista, mutta Suomen talvioloissa ei aina kovin realistista, tee parhaasi tilanteen mukaan 🙂 ) kevyitä pumppaavia liikkeitä tai rangan taivuttelua ja liikuttelua kivun sallimissa rajoissa. Syömistä ja juomista ei kannata myöskään unohtaa ja kunnollinen yöuni tuo helpotusta moneen asiaan. Kipulääkkeistä voi olla myös apua. Etenkin lääkärin niitä määrätessä, kannattaa harkita asiaa. Se ei ole synti, vaan hyödyllinen työkalu oikein käytettäessä ja annosteltaessa.

Jos kivut eivät helpota, toimintakykysi alkaa heiketä, esimerkiksi kengännauhojen sitominen muuttuu turhan haastavaksi ja etenkin jos myös unenlaatu sekä -määrä alkavat kärsiä, kannattaa etsiä apua tilanteeseen. Kivun kanssa voi pärjätä jonkin aikaa ihan hyvin, kun saat nukuttua hyvin. Unen jättäessä sinut, kehosi kivun- ja stressinsietokyky laskevat ja yleinen ärtymystaso voi nousta sellaista vauhtia, että perässä et pysy sinä tahi läheisesi. Apua voi tietenkin hakea jo ennen kuin tilanne pääsee ärtymään paljoa. Pääasia on ettet jää yksin kärjistelemään asian kanssa. Jos bensa on autossa vähissä, ostat sitä lisää. Hammasta särkiessä varaat ajan hammaslääkäriin. Loogista olisi sitten hankkia apua myös muun kehon reagoidessa, etenkin kun ottaa huomioon, että sen kanssa vuorovaikutat jatkuvasti ja uutta ei tilalle tule, vaikka kuinka etsisi. Helpotusta sekä neuvoja kehon oireiluihin voi tarjota esimerkiksi akupunktio, osteopatia, hieronta ja fysioterapia.

Osteopaatti pyrkii työssään tehostamaan ja/tai ylläpitämään toimintakykyä, vähentämään kipuja ja jäykkyyksiä sekä ylipäätään parantamaan asiakkaidensa elämänlaatua. Keinoja ja tapoja on monia ja hyvä niin, sillä erilaisia ja ainutlaatuisia ovat myös ihmiset. Perusteellisen haastattelun ja tutkimisen pohjalta lähdetään hoitamaan ja annetaan tarpeen mukaan ohjeita/neuvoja itsehoidon, nukkumisen, istumisen, liikunnan yms. suhteen. Manuaalisen hoidon ja kosketuksen lisäksi on yhtä tärkeää kuunnella ja antaa tietoa kehon toiminnasta ja oireista. Niin selkä kuin ihminenkin ovat kokonaisuus, joiden eri osat ja toiminnot huomioimalla päästään parempaan lopputulokseen kuin vain yksittäisiä palasia pyörittelemällä.

Ihanteellista olisi saada palautettua luottamus omaan selkään ja kehoon sekä lisättyä tietoisuutta omasta kehosta ja siitä kuinka ja mitä se viestittää meille omasta toiminnastaan. Toisin sanoen mitä voin itse tehdä, jos esimerkiksi selkä alkaa oireilla ja milloin kannattaisi hakea apua vaikka osteopaatilta. Tietynlaista tulkkipalvelua siis. Elämäsi ja selkäsi eivät ole ohi tai loppu vaikka olo olisikin kuin ylläolevassa kuvassa. Niin, ja se rikkoontunut kananmuna, se kannattaa ihan vain syödä.

Alhaalla vielä katsottavaksi video selkäkivusta. Mukana tekstitys suomeksi.

Merkitty: , , , , ,
2 comments on “Nyt meni selkä – ja sen kyllä huomaa
  1. Maria sanoo:

    Lukiessa tätä rupesin miettimään: miksi minulle on niin normaalia voida huonosti jatkuvasti? Liikunta on helpottanut rasituksia ja antanut voimia, mutta kolotuksia on silti riittämiin vaikka ikää ei ole paljoa. Niimpä ajattelin että nyt kesällä kun raskas ulkotyö rasittaa kroppaa niin voisin tulla kokeilemaan osteopaattista hoitoa asiakkaanasi. Työnsarkaa olisi kyllä! 😀

    Sivuistasi vielä kommenttia että olet kyllä tehnyt huolellista työtä. Monesti yritysten sivuja selatessa ei saa muuta vastausta kuin “soita ja kysy” kun mitään ei viitsitä avata potentiaaliselle asiakkaalle. Mitä enemmän tietoa sivuilla, sitä matalempi kynnys on ottaa yhteyttä.

  2. Aija Kenttämaa sanoo:

    Hei, kiitos palautteesta! Katsotaan sitä aikaa sitten kun sinulle sopii. 😀 Sinusta tulee vielä superpuutarhuri! 😉 Tai itse asiassa sinähän olet jo sellainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*