Jos et sä soita

telephone-676743_1280Elämämme koostuvat vaihtelevasta, mutta alati jatkuvasta vuorovaikutuksesta. Solumme kommunikoivat keskenään ja reagoivat muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. Aistimme lähettävät tietoa niin ulkoisesta kuin sisäisestäkin maailmasta aivoillemme, jotka puolestaan tulkitsevat ja luovat aistimukset meille hahmotettavaan sekä todelliseen muotoon. Keskushermosto (aivot ja selkäydin) reagoivat eri ärsykkeisiin muokkaamalla kehomme toimintoja ja mahdollistavat vaikkapa käden heilautuksen. Olemassaolomme on jo DNA-tasolta lähtien enemmän tai vähemmän toimivaa tiedotusta, käskytystä ja niin isojen kuin suurienkin rakenteiden ja järjestelmien muokkausta, aloitusta tai tuhoamista.

Oman hahmotuksemme lisäksi kurotamme myös kauas ulkopuolelle kohti muuta elämää. Kohtaamme jatkuvasti kehollemme joko tuttuja tai uusia aineita, materiaaleja, tuoksuja, ruokia ja naapurin kissan. Näiden ja monen muun asian lisäksi kohtaamme oman lajimme edustajia – ihmisiä. Perheenjäsenet, ystävät, naapurit, tutut henkilöt bussipysäkillä ja uudet kasvot kadulla. Niin, ja koska elämme oikein kunnolla tiedon pursuavan leviävää aikakautta, kommunikoimme toisten kanssa pitkien etäisyyksien päästä esimerkiksi puhelimella, sähköpostitse tai vaikka savumerkeillä. Jälkimmäiset eivät nykyisin kovin yleisiä ole, mutta aiemmin mainitut sitäkin enemmän. Koko ajan, tauotta ja kyllästymiseen asti.

Katsellessamme hauskoja kissavideoita, opetellessamme ranskan verbien eri taivutusmuotoja tai jutellessamme ystävän kanssa luomme yhteyttä ulkoiseen maailmaan, vaikutamme ympäristöön tekemisillämme sekä mitä todennäköisemmin kartutamme tietojamme ympäröivästä maailmasta ja sisäinen maailmamme muokkautuu uuteen uskoon. Joskus kokemukset ovat väsyttäviä ja ikäviä, toisinaan opimme jotain mielenkiintoista ja innostumme elämästä. Ovatpa tuntemuksemme positiiviset tai negatiiviset, olennaisinta on niiden tapahtuminen, sillä niiden pohjalta rakentuvat muistomme, uskomuksemme, toiveemme ja ehkäpä loppujen lopuksi me itse, minuus. Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää osata hyödyntää meitä auttavaa vuorovaikutusta ja välttää tai oppia minimoimaan haittaavampaa lajia olevat kommunikaation ja tiedon väylät.

Jos joudun täyttämään tai ylipäätään lukemaan ja ymmärtämään erilaisten veropapereiden tai muiden vastaavien virallisten tahojen paperikasoja, turhaudun usein varsin nopeaan. Näissä tilanteissa olen monesti soittanut tilanteeseen sopivaan virastoon ja saanut tätä kautta tietoa, mutta ennen kaikkea helpotusta henkiseen ahdistukseen, niin hetkellistä kuin se olikin. Vuorovaikuttamalla, kääntymällä asiantuntijan puoleen ja hyödyntämällä hänen tietämystään ja osaamistaan, säästän itseäni ja kehoani turhalta rasitukselta ja annan toiselle ihmiselle mahdollisuuden auttaa minua.

Joissain tilanteissa apua on joutunut kysymään monestakin paikasta. Olennaista tässä ei kuitenkaan ole saatko apua heti tai myöhemmin. Tärkeintä on, että olet tehnyt päätöksen: soittaa, lähettää sähköpostin, kysyä, vuorovaikuttaa. Sinä vaikutat sekä säätelet teoilla ja päätöksillä elämääsi ja ohjaat sitä toivomaasi suuntaan. Kyetäksesi tähän sinun on täytynyt jollain tasolla tehdä päätös siitä mitä haluat. Tai ehkä tiedät vasta mitä et halua. Ajattelua on kuitenkin tapahtunut, kurotusta minästä kohti maailmaa ja sen mahdollisuuksia. Kun siirrytään sanoista tekoihin, liikutaan välitilassa. Tehtyä ei saa enää tekemättömäksi ja nyt voidaan vain havainnoida seurauksia ja niiden pohjalta muokata omaa käyttäytymistä jatkossa. Voi olla, että asia ei etene haluamaasi suuntaan, mutta olet kuitenkin tehnyt jotain, voit suunnata katseesi toiseen suuntaan.

Kysymällä, kokeilemalla, vuorovaikuttamalla ja sitten reflektoimalla tuntemuksiasi voit luoda itsellesi ulkoista tukiverkostoa, jonka varaan voi tarpeen tullen heittäytyä. Saatat huomata kykeneväsi itse hyvin moneen asiaan, mutta kuinka ihanaa onkaan havaita, että kaikessa ei tarvi nojata omaan osaamiseen ja ymmärrykseen. Lisäksi voit löytää ne henkilöt, tilanteet ja asiat, jotka tuovat turhaa rasitusta elämääsi. Tämän jälkeen onkin helpompaa luoda strategioita niiden välttämiseksi, paremmin kestämiseksi tai parhaan palautumisen varmistamiseksi.

Sanotaan, että sinun täytyy tehdä useamman tunnin kestävä töihin liittyvä ajoreissu, etkä voi siltä välttyä. Tiedät aiempien kokemusten perusteella, että selkäsi usein kipeytyy matkan jälkeen. Tässä vaiheessa voi miettiä onko asioita, joita voisit tehdä ennen matkaa, sen aikana ja jälkeen, jotka vähentäisivät tai jopa estäisivät oireita. Tai saisitko jostain ulkopuolista apua ja ohjeita asiaan liityen. Mietit voisiko osteopaatti auttaa sinua ja löydät yhteystiedotkin valmiiksi. Todennäköisesti jäät epävarman pohdiskelun keskelle jatkossakin, jos et soita tai muuten olen yhteyksissä osteopaattiin.

Päättäessäsi kysyä apua ulkopuoliselta, voit hyödyntää hänen asiantuntemustaan ja kysyä arkarruttavat asiat ja sitten tehdä päätöksen uuden tiedon pohjalta. Varmuuden siitä kuinka kehosi reagoi hoitoon saa tietenkin kunnolla vasta sitten, kun käyt vastaanotolla. Osteopatia sattuu vaatimaan vuorovaikutusta ja kosketusta, kaukohoito ei oikein onnistu. Ja ollessasi hoidossa kannattaa tällöinkin hyödyntää vuorovaikutuksen mahdollisuus sitten oikeastikin kysymällä niistä asioista, joista lisää tietoa haluat. Voit sitten itse päättää myöhemmin hyödynnätkö tietoa tai teetkö harjoitteita jne. Merkittävin asia vuorovaikutuksessa saattaakin olla sen meille antama mahdollisuus muuttaa, vahvistaa tai poistaa uskomuksiamme niin ympäröivästä kuin sisäisestäkin maailmasta. Tietoisuus eri suunnista elämässämme ja niiden tarjoamista kokemuksista. Valinnanvapaus päättää toimintatapamme.

Tai jättää päättämättä.

Merkitty: , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*