5 neuvoa avuksi, kun sattuu

revolution-743467_640Kipuja on monenlaisia ja syitä useita. Kokemus on kullekin omanlaisensa, tuntemus yksilöllinen ja siihen suhtautuminen erilaista. Epätietoisuus kivun syystä voi pahentaa olotilaa ja onkin hyvä kääntyä esimerkiksi lääkärin puoleen tarvittaessa. Lääkeillä on myöskin oma paikkansa kipujen keskellä. Luonnollisesti olemassa on monia muitakin keinoja, joilla vähentää kipuja, helpottaa oloaan ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Kehollamme on omia keinojansa kipujen vähentämiseksi. Kun huolehdimme elimistömme yleisestä hyvinvoinnista ja annamme sille hyvät edellytykset toimia, se hoitaa homman kotiin useimmissa tapauksissa yllättävän sutjakalla tahdilla. Kun kehon ei tarvitse murehtia perustarpeittensa täyttymisen vajautta, se voi keskittyä paranemiseen. Ja sinä elämiseen ja elämääsi – elämä kun on elämistä varten, ei empimistä. Tässä siis neuvoja, joilla helliä kroppaa ja mieltä.

  1. Satsaa hengitykseen. Tämä voi tuntua jo toistolta, mutta se todellakin ansaitsee maininnan. Ilman hengitystä emme näes tee yhtään mitään, joten sen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Niin stressin- kuin kivunsietokykymmekin ovat paremmat kun hengityksemme pelaa hyvin. Keho on rennompi ja ajatukset virtaavat sulavammin. Siis kivusta huolimatta pyri hengittämään parhaasi mukaan, hengen pidättely pahentaa vain oloa pidemmän päälle.

  2. Liiku. Olon ollessa kurja, asioiden karatessa käsistä ja kipujen pahetessa, liikkuminen ei välttämättä kuulosta mitenkään hyvältä ajatukselta. Sängyn pohjalle makaamaan jääminen ei kuitenkaan auta asiaa, päinvastoin. Säännöllinen liike on ehdottoman tärkeää toimintakyvyn ylläpitämiseksi, siedämme myös kipua paremmin ja nukkuminenkin helpottuu. Liikkeen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa 30 km:n lenkkejä, rasittavaa kuntosalirääkkiä tai päällä seisomista. Uiminen, kävely luonnossa ja kevyt venyttely ovat täysin sopivia ja mainioita vaihtoehtoja. Kunhan liikettä löytyy ja hengitys pysyy mukana, ei lajin valinnalla ole turhan suurta merkitystä. Kehosi on kompakti huumetehdas, jonka esimerkiksi liikkuminen aktivoi suoltamaan hormoneja ulos käyttöön, hyödynnä sitä. 🙂

  3. Tankki täyteen ja unta pipoon. Hengityksen ja liikkeen lisäksi kehomme vaatii toimiakseen myös riittävästi sille sopivaa ravintoa, nesteytystä sekä lepoa. Ajattele pientä vauvaa: ruokaa, unta ja rakkautta. Energia ja aika menee kasvamiseen sekä kehoon ja maailmaan tutustumiseen. Vaikeuksien edessä vanhempikin ihminen palaa perustekijöihin. Ravitse siis itseäsi ja nauti unesta niin hyvin kuin kykenet. Kipua keho kestää tiettyyn rajaan asti ja pärjää, mutta kun siihen yhdistää nälän sekä liian valvomisen, niin kellään ei ole enää hauskaa.

  4. Anna kehollesi aikaa. Voi kuulostaa turhan imelältä, mutta olet ihan oikeasti ainutlaatuinen lumihiutale. Toista kaltaistasi ei löydy ja ajatuksesi sekä kokemuksesi ovat yksilöllisiä ja sinun omiasi. Niin on myös kipukokemuksesi. Kärsivällisyys ei ole helppoa. Koeta silti pärjätä kapinoivan kehosi kanssa äläkä pode syyllisyyttä kivuistasi tai hoppuiluistasi. Paraneminen vie oman aikansa, elä se hetki kerrallaan. Kehosi tekee kyllä parhaansa, anna sille tilaisuus siihen.

  5. Pyydä apua, kerro rohkeasti ja ota auttava käsi vastaan. Jos olet kivuissasi, pahalla tuulella ja tiuskit menemään, voit jakaa syysi oloosi. Yksityiskohtiin ei tarvitse mennä. ”Minuun sattuu”, on varsin riittävä. Jos haluat olla yksin, niin ok, mutta älä anna kivun eristää sinua lähimmäisistäsi. Istu vaikka nurkassa vällyjen alla rauhassa ja jätä puhuminen muille. Lajitovereiden seurasta voi nauttia hiljaisesti kuuntelemallakin. Eläimet ovat myös oivia seuralaisia tai vaikka pihapuu, ihan sama. Kunhan koet sen verran yhteyttä ulkomaailmaan, että kivusta ei muodostu elämäsi ainoaa kiintopistettä.

    Apua voi saada myös ulkopuoliselta asiantuntijalta. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistöön erikoistunut osaaja, osteopaatti, voi auttaa monessa kehon kivussa, jäykkyydessä ja oireilussa. Mikään kipu ei ole liian pieni tai suuri avun pyytämiseksi.

Edellä mainittujen lisäksi myös rentoutuminen helpottaa kivun keskellä. Sen saavuttaminen voi kuitenkin olla suhteellisen hankalaa. Avustusta zenimmän olotilan suuntaan voit löytää aiemmasta kirjoituksestani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*