5 auttavaa liikettä selälle ja hengityksen tehostamiseksi

Selkä voi välillä tuntua jäykältä ja hengitys hyvin pinnalliselta. Tällöin on syytä kuunnella kehoa ja antaa sille sen tarvitsemaa hoivaa liikkeen muodossa. Olenkin koonnut tähän erityisesti selälle sekä hengitykselle hyviä ja auttavia harjoitteita.

Kutakin liikettä tehdessä, aloita rauhallisesti ja kehoa kuulostellen. Vähitellen voit lisätä liikelaajuuksia, määriä ja kestoja, niin halutessasi. Alussa keho, erityisesti selkä voi tuntua jäykältä ja aralta, joten olo voi olla hieman nihkeä. Varsinaista kipua ei liikkeitä tehdessä pitäisi tuntua ja toistojen myötä olo alkaa useimmiten helpottua. Jos kuitenkin koet jonkin liikkeen aikana kipua tai se on liian haasteellinen, älä jatka. Halutessasi voit kokeilla liikettä uudestaan myöhemmin.

  1. Seiso rennosti noin hartioiden levyisessä asennossa, polvet kevyesti joustaen. Lähde heiluttamaan käsiä vuorotellen edes ja taakse, ikään kuin hiihtäisit. Pyri pitämään hartiaseutu mahdollisimman rentona ja hengitys tasaisena. Toista parikymmentä kertaa ja palaa takaisin perus seisoma-asentoon. Lähde rauhallisesti kiertämään koko rankaa vuorotellen oikealle ja vasemmalla. Ota myös molemmat kädet mukaan kiertoon. Liikkeen on tarkoitus tulla lähinnä selästä, mutta jousta kuitenkin tarpeen mukaan jaloilla. Halutessasi voit viipyä hetken katse taakse suunnattuna ja nauttia pienestä rangan väännöstä. 🙂 Toista parikymmentä kertaa.

  2. Asetu rentoon seisoma-asentoon. Paina leukaa kohti rintaa, kumarru kevyesti eteenpäin selkää köyristäen ja ojenna käsiä alas ristiin, ikään kuin kumartuisit halaamaan edessä olevaa palloa. Palaa rauhallisesti takaisin ylös. Taivuta nyt päätä sekä selkää taaksepäin, vieden samalla käsiä taakse ja sivuille kuin linnun siivet. Purista lapoja kiinni toisiinsa. Toista liike parikymmentä kertaa kumpaankin suuntaan.

  3. Istuma-asennossa lähde kevyesti liikuttamaan selkääsi eteen ja taakse. Paina toinen kätesi kevyesti rankaa vasten ja tunnustele miltä liike tuntuu. Hengitä rauhassa. Voit tehostaa alaselkään kohdistuvaa liikettä, ottamalla lantion aktiivisemmin mukaan liikkeeseen. Tällöin liike on erityisen hyvä alaselän kipujen helpottamiseen sekä kehon rauhoittamiseen. Jatka liikettä minuutti tai pari, omien tuntemuksiesi mukaan.

  4. Istu rennossa asennossa ja aseta kätesi toisen kylkesi päälle. Lähde painamaan kylkeä sisään niin, että taivut hieman toiselle puolelle. Anna kehon palata takaisin suoraan asentoon ja paina taas uudelleen. Jatka puolisen minuuttia ja vaihda puolta. Harjoite tehostaa hyvin erityisesti kylkiluiden liikettä ja hengitystä, joten alussa olo voi olla hieman arka liikkeen jälkeen. Jos haluat lisätä liikkeen kestoa, tee se maltillisesti.

  5. Asetu selinmakuulle polvet koukussa, kädet kevyesti polvien päällä. Vie polvia puolelta toiselle rauhallisesti, vähitellen liikelaajuutta lisäten. Liikkeen on tarkoitus lähteä selästä, ei käsistä. Vaihtoehtoisesti voit myöt tehdä liikkeen yksi polvi koukussa, toisen jalan nilkka sen päällä leväten, kädet kevyesti polvilla. Jos haluat enemmän kiertoa yläselkäänkin, voit viedä kädet suoraksi sivuille t-asentoon. Harjoituksen aikana tunnustele eri kulmia ja nopeuksia, kunnes löydät sinulle sopivat. Tee kiertoa minuutin tai pari alussa, myöhemmin voit jatkaa pidempään, jos se tuntuu sinusta hyvältä.

Liikkeestä on monesti paljon apua keholle. Joskus on tarvetta myös hoidolle ja tarkemmalle tiedolle tai ohjaukselle omasta kehosta ja sille sopivista liikkeistä. Tällöin voit saada apua esimerkiksi osteopaatilta. Lisää tietoa osteopatiasta voit katsoa täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*