Päänsärkyä ilmassa, kasvot arkoina

cat-676972_640Ongelmia aukaista suu ja naama kurtussa kivun vuoksi, puremalihakset kipeinä, mutta miksi? Jos et ole saanut iskuja kasvoihisi vastikään tai muutenkaan tullut höykkyytetyksi, on todennäköisin selitys hampaiden pureminen yhteen yöllä ja/tai bruksaaminen eli hampaiden narskuttelu. Tietysti on mahdollista, että pureskelet myös hereillä ollessasi, mahdollisestikin täysin tiedostamatta. Hampaat ovat kuitenkin pureskelemista varten, joten missä vika, kun särkee?

Nykyihmisen hampaiden rakenne on sopiva nopeaan ja suhteellisen lyhytkestoiseen kuormitukseen. Syömme pari kertaa päivässä ja lopun aikaa hampaita ei puremiseen tarvitakaan. Näin 2000-luvulla kun satumme hyödyntämään puruvoimaamme vähemmässä määrin tappeluissa tai saalistaessa pientä purtavaa… Hampaiden onkin tarkoitus koskettaa toisiaan lähinnä vain syötäessä ja nielaistaessa. Pitkittynyt purkan jauhaaminen, leukaperien kiristely sekä hampaiden tarpeeton narskuttelu sen sijaan onnistuvat ikävästi kuluttamaan hammaspintoja, väsyttämään purulihaksia sekä potentiaalisesti aikaansaamaan mojovan listan sangen epämiellyttäviä oireita. Sinulla saattaa olla mm. päänsärkyjä, kipuja niskan sekä hartioiden alueella, huimausta, tinnitusta, ongelmia suun avaamisen kanssa ja naksumista leukanivelissä.

Edellä mainitut oireet voivat johtua myös pitkäaikaisesta istumisesta ja liikkumattomuudesta sekä hankalista työasennoista. Myös stressi voi lisätä ja pahentaa narskuttelua, huonontaa unen laatua muutenkin sekä haitata kehon kykyä palautua ja parantua.Voimakkaat päänsäryt, pahoinvointi ja huimaus voivat olla merkki myös jostain vakavammasta. Tällöin sekä muidenkin oireiden kanssa, jotka sinua mietityttävät, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen eikä jäädä pohtimaan asiaa itsekseen.

Hampaiden kanssa kamppaillessa on hyvä hakea apua ja tietoa hammaslääkäriltä. Helpotusta voi saada esimerkiksi jumppaohjeista kasvojen alueelle sekä juuri sinun mittojesi mukaan valmistetusta hammassuojasta, joka suojaa hammaspintojasi sekä voi vähentää kipuja kasvojen ja pään alueella. Muista käyttää suojaa joka ilta, sillä pidemmän käyttötauon jälkeen voi olla ettei malli ole enää sinulle sopiva. Apteekeista ja joistain urheiluvälinekaupoista on myös mahdollista ostaa hammassuojia. Niitä ei ole viilattu juuri sinulle sopiviksi, mutta suojaavat kyllä hampaiden pintoja. Lisäksi, jos unohdat suojat viikoksi kaapin perälle, niiden valmistusmateriaali sallii tarvittaessa niiden muokkauksen uudestaan sopiviksi.

Liikkumisesta on apua moneen vaivaan ja niin on hampaiden pureskelunkin kanssa. Alussa suun liikuttelu voi olla hankalaa ja kivuliasta, joten liikkeet on tällöin hyvä pitää pieninä ja vähitellen lisätä liikelaajuuksia. Aloita aukomalla suuta pystysuunnassa niin isoksi kuin suhteellisen vaivattomasti pystyt. Seuraavaksi liikuta suuta vaakatasossa puolelta toiselle, pidä huulet kevyesti suljettuina. Lopuksi aukaise sekä suu että silmät apposen auki ja sitten sulje molemmat. Siis ikään kuin yllätys ilme ja sitten naaman nyrpistys. Tee kutakin liikettä 30-60 sekuntia oman jaksamisen mukaan kerran päivässä tai ainakin pari kertaa viikossa. Jos oireet pahenevat tai leuka lukkiutuu helposti johonkin asentoon, lopeta liikkeiden teko.

Hammassuojista ja liikkeistä voi saada paljon helpotusta, mutta kaikki oireet eivät kuitenkaan välttämättä häviä tai ainakaan niin nopeasti kuina haluaisi. Lisäksi pitkälle edenneet oireet voivat estää liikkeiden tekemisen ja hankaloittaa puhumista sekä syömistä liikelaajuuksien vähenemisen ja kipujen vuoksi. Tällöin osteopaatti tai muu tuki- ja liikuntaelimistön kanssa työskentelevä ammattilainen ryntää apuun. Tai ainakin kannattaa itse soittaa ja varata aika.

Osteopaatin hoito voi vähentää päänsärkyjä, huimausta ja mm. puremalihasten ja niskan kipuja, helpottaa leuan liikuttamista sekä auttaa stressin kanssa. Hoidon lisäksi voit tarvittaessa saada tarkempaa ohjausta parempien työ- ja nukkumisasentojen löytämiseksi sekä liikeharjoitteita esim. kasvojen ja leuan kipujen vähentämiseksi. Kun keho on rentoutunut ja liikelaajuudet paremmat, on helpompi puhua, liikkua ja jatkaa päivittäistä elämää. Eikä naamaa tarvitse enää nyrpistellä kivun vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*